Hubbers Hubbers

Schuiven & Scheiden door Prof. dr. Ir. Franz P. Ribbenkast

Hubbers interieurmakers

Het is eigenlijk heel logisch


Iedereen wil een huis waarin je ruimte hebt om alleen te zijn én een feest kunt geven. Persoonlijk heb ik voor die functies aparte woningen in binnen- en buitenland, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Er is een oplossing die binnen ieders budget valt, maar die ik te zelden zie: verplaatsbare wanden. Het principe werd bijna een eeuw geleden al toegepast door Gerrit Rietveld in het huis dat hij ontwierp voor Truus Schröder. Weliswaar is de uitvoering primitief, scharnierende platen multiplex, maar het werkt. De bovenverdieping is multifunctioneel.

Schuiven & Scheiden illustratie door Martin van Gelder

Tegenwoordig zijn geruisloze schuifwanden in alle maten en soorten te krijgen. Op maat. Helaas hebben nogal wat mensen een aversie tegen de combinatie scheiden en schuiven. Daarover wil ik opmerken dat het proces bij schuifdeuren in omgekeerde volgorde verloopt: schuiven-scheiden. Sterker nog: het op tijd plaatsen van schuifdeuren heeft al menige scheiding voorkomen. Zo leven ik en een Letse vriendin, die ik uit angst voor haar man Ludmilla zal noemen, al jaren tevreden samen, gescheiden door een matglazen schuifwand.

Wie dus niet nog jaren wil schuiven ná een scheiding raad ik een woningindeling aan waarin ieder apart zijn of haar hobby kan bedrijven zonder huisgenoten te storen, maar waar ook ruimte gemaakt kan worden voor massaal samenzijn. Segregatie voorkomt alimentatie, zo zou ik kort en bondig het effect van schuifwanden willen samenvatten. Maar dat geldt vooral voor mij. Voor de meeste mensen zijn schuifwanden hét middel om woongenot te verhogen. Succes daarmee!

Huiselijke groet, prof. dr. ir. Franz P. Ribbenkast