Hubbers Hubbers

Vervaging door Prof. dr. Ir. Franz P. Ribbenkast

Hubbers interieurmakers

Creëren


Het is een vreselijke plaag in woonland. Niets wordt meer gemaakt. Dat heet nu creëren of realiseren in het vakjargon van de naprater. Sjabloonsprekers die ook ‘absoluut’, ‘zeker weten’ en ‘helemaal goed’ in het bovenste laatje van hun vocabulair hebben liggen. Vooral in woonprogramma’s op tv is er bijna geen zin meer zonder deze clichés.

“Als u daar een raampartij realiseert, kunt u hier de masterbedroom creëren.”

Zo kan ik duizenden voorbeelden opsommen, maar lezers die tot hier zijn gekomen, weten wat ik bedoel. Zo had ik ooit een vriendin uit…, ach laat maar zitten, ze was ook heel lief. Ter zake. Wat we met taal doen, doen we ook met ons interieur. Als zoete koek slikken we de jaarlijks wisselende interieuradviezen van goedgevormde presentatrices. Nemen we gulzig de hakkelende tips van zogenaamde stylisten ter harte die er nog niet in slagen één roos smaakvol in een reageerbuis te schikken. Laat staan dat ze dat proces in normaal Nederlands kunnen uitleggen.

Ach, het zijn maar woorden, hoor ik u zeggen. Dat klopt, maar ze zeggen veel over kritiekloos imitatiegedrag. Mensen die klinken als een echoput, wonen in een zielloze toonzaal. Kijk op Funda, reality soaps en woonprogramma’s en de stand van woonland Nederland wordt schrijnend duidelijk. Kopieergedrag en wegwerpcultuur maken de dienst uit.

Dat kan anders. We stoppen met creëren en realiseren in woord en gaan over tot de daad. Mooie dingen maken. Van eerlijke materialen, met veel liefde en vakkennis. Dan komt alles ‘helemaal goed’.

Huiselijke groet, prof. dr. ir. Franz P. Ribbenkast