Hubbers Hubbers

Zin en onzin van design door Prof. dr. Ir. Franz P. Ribbenkast

Hubbers interieurmakers

De zin van design wil me tegenwoordig nogal eens ontgaan


De term design is – evenals duurzaamheid – onderhevig aan voortschrijdende afbrokkeling. Nu moet ik beide zaken niet door elkaar gaan halen. Dat schept verwarring en daar zit niemand op te wachten. Verwarring is toch al de diepe kern én de harde schil van het huidige bestaan. Anderzijds, design is per definitie duurzaam. Echt design dan. Maar wat is echt, wat is design?

Die vragen zijn een mooi begin van een beschouwing. Beschouwt u dus bovenstaande als ongelezen, of zoals mijn vriendin uit Kroatië altijd vinnig zegt als ze weer eens te laat is: “Het eerste uur met jou kan ik wel overslaan. Daarin gebeurt toch niets.“ Maar dit geheel terzijde.

Goed: wat is design?

Het woord betekent letterlijk schets of ontwerp. De term design staat in deze tijd voor exclusieve vormgeving. Terwijl het oorpronkelijk juist ging om industriële vormgeving, slimme productontwikkeling, waardoor mooi meubilair (bijvoorbeeld) voor iedereen bereikbaar werd.

Nu zegt iemand met een gedrochtelijke stoel in huis die voor geen meter zit ‘Het is wel design hoor. Stond in de folder van de meubelboulevard‘.

De snob zal meteen roepen dat design niet voor de massa is, dat design Jan boven de pet gaat. Goede smaak bestaat immers uit de combinatie van een hoogstaand gevoel voor esthetiek en een goedgevulde beurs. Het ontbreken van een van beide leidt tot rampzalige aankopen.

In onze primaire opleidingsinstituten zou veel meer aandacht moeten zijn voor het signaleren, decoderen en waarderen van al het schoons dat via ogen en oren diep in de ziel kan dringen. Laten we dát vanaf nu design noemen. Design, dat wat de mens raakt en dus de wereld beter maakt.

Design, bereikbaar voor iedereen, want als alles van waarde weerloos is, schuilt kracht in goedkoop. Denk daar maar eens over na voor het woord design weer eens gedachteloos over uw tong rolt.

Huiselijke groet, prof. dr. ir. Franz P. Ribbenkast